fbpx

Najčešća pitanja

Oprema za praćenje kursa?

Prvo, da kazemo da za pracenje kursa nije neophodno imati opremu. Uz svaku lekciju gde mi fotkamo ili sredjujemo fotke, dobicete nase nesredjene (raw) fotke iz aparata kao i nase finalne fotke (jpeg) kako bi ste mogli da dok gledate nas kako editujemo fotke i vi vezbate. Naravno, bolje je imati opremu odmah i vezbati fotkanje uz koriscenje opreme. Opremu mozete kupiti i tokom kursa i vratiti se na lekcije koje ste pratili bez opreme.

Budući da nam je stiglo mnogo pitanja u vezi nabavke foto-opreme,  pripremili smo specijalni popust na svu foto-opremu za sve koji su se prijavili na naš kurs – u saradnji sa zvaničnim distributerom renomiranih proizvođača foto-opreme u Srbiji – Josipović DOO ( Canon, Sony, DJI, Fuji, Epson, Zhiyun …) https://josipovic.rs Od njih ćeš pored popusta, imati i punu tehničku podršku prilikom biranja opreme kao i tokom trajanja kursa.

Uzevsi u obzir nase iskustvo i znanje momaka iz Josipovica, dosli smo do zakljucka da je minimalno ulaganje potrebno za bavljenje ovim poslom (ukoliko zelite novu opremu sa 2 godine garancije) 500e.

To je oprema sa kojom mozete vezbati tokom kursa, ali takodje i fotkati za Stock sajtove. Mozete naravno kupiti i opremu za 3000e, ali smo mi tako izgradili nas stil i nacin na koji radimo da necete primetiti neku razliku.

Ok je ukoliko imate vise novca da ulozite u opremu. Skuplja oprema (bolji fotoaparat, blic glava, stalci…) vam moze olaksati posao u smislu da cete moci brze i lakse da dodjete do zeljenih rezultata. 

Kontakt Miroslava iz Josipovica: +381607369789 i miroslav.trickovic@josipovic.rs

On je jedan od momaka koji su nasa tehnicka podrska i spreman je da vam licno objasni sve prednosti i mane svakog dela opreme. 

Takodje moze da vam preporuci u zavisnosti od vaseg budzeta, koja oprema je prava za vas. Slobodno pozovite, cak i ukoliko vam treba savet ili konsultacija.

Potpuni sam početnik, nemam ni fotoaparat, a ne mogu trenutno i da platim kurs i da kupim aparat. Da li je besmisleno upisati kurs bez aparata?

Ukoliko plaćate iz Srbije, molim Vas da izbegavate devizno plaćanje preko PayPal-a, jer je naša opcija za PayPal i Payoneer uplate otvorena samo za polaznike van Srbije 🙂

Unutar Srbije je dinar jedina dozvoljena valuta plaćanja i legalno je samo plaćanje u dinarima, e-bankingom ili u pošti/banci.

Broj računa: 250-2170004095780-55

Primalac: Zamurovic Brothers, Dr. Zorana Kamenkovica 13, Zrenjanin.

Iznos: 31.500din.

U polju svrha uplate naznačite broj telefona (bez prefiksa države) kojim ste se prijavili na sajtu.

Ako plaćate na rate, uplatite 1. ratu u iznosu od 12.000 dinara na isti račun.

Da li mogu iz Srbije da platim kurs preko Paypala ili Payoneera?

Sve lekcije su lako razumljive i savladaćeš ih i bez vežbanja ali uvek je bolje da vežbaš uz slušanje.

Veliki deo kursa se i radi bez fotoaparata.

Posle lekcije dobićete materijal na kome možete da vežbate i primenite naučeno (izvornu fotografiju i krajnji rezultat) tako da tokom kursa može da se vežba i bez fotkanja i fotoaparata 🙂

Preporučil bismo ti da upišeš kurs i pratiš. Kurs traje 6 meseci, to je sasvim dovoljno da sve savladaš i usvojiš naš način razmišljanja, da vežbaš uz korišćenje našeg propratnog materijala a opremu možeš kupovati malo po malo, tokom trećeg ili četvrtog meseca kursa ako želiš da fotkaš ili čak nakon kursa.

Da li u kursu ucite i obradu fotografija?

Naravno. 

Veoma bitan deo ovog kursa je upravo obrada fotografija, tacnije rad u Lightroom-u i Photoshop-u. Mozemo reci da cete nauciti osnove kao i sve nase trikove i tajne koje koristimo i editovanju fotki.

Nije potrebno nikakvo posebno predznanje sto se tice ovih programa, ali je dobrodoslo.

Koje programe koristite u kursu?

Od softvera samo koristimo Adobe Photoshop 2020 (verzija 21.2.4) i Adobe Lightroom Classic (verzija 9.4). Starije verzije ovih programa mogu da se koriste ali nas savet je da nabavite ove verzije ili novije, jer cete u njima naci sve sto mi u kursu koristimo.

Ne bavimo se drugim programima unutar kursa i ne preporucujemo nista osim ova dva programa za obradu fotografija.

Da li je kurs samo za fotografe koji se bave ovim poslom ili je i za pocetnike?

I za jedne i za druge, a evo i zašto: U početnim lekcijama mi pokrivamo opšte teme fotografije, korišćenja aparata, svetla, kompozicije i ostalo, tako da i oni bez ikakvog predznanja mogu da prate ceo kurs i počnu da zarađuju.

 

Međutim, najveći i najvredniji deo ovog kursa je to što ćemo te naučiti kako da radiš stock fotografiju na način koji je nas doveo na sam svetski vrh u ovom poslu.

 

To znači da ćemo ti pokazati kako da osmišljavaš ideje na način kao što mi radimo, da istražuješ trendove, i da stvaraš fotografije koje se dobro prodaju na stock sajtovima.

Da li je smetnja loše poznavanje engleskog?

Za samo bavljenje ovim poslom, potrebno je osnovno poznavanje engleskog jezika, ništa napredno.

Sve osnovne termine koji se koriste ćete savladati lako, razumećete iz lekcija na šta se odnose jer su objašnjeni i lako ćete ih naučiti.

Postoji 30ak takvih termina koji se najčešće koriste 🙂

Da li ce biti kurs i sledece godine, tj od sledece godine da bude upis?

Bice, ali ne znamo tacno kada ce biti sledeci upis.